Dnia 11 grudnia b.r. w Zespole Szkół w Drezdenku odbył się Dzień Hotelarza.

Na obchody szkolnego święta przybyły klasy ósme z SP 1 im. Janusza Korczaka, SP 3 im. Henryka Sienkiewicza oraz SP z Trzebicza. Wicedyrektor ZS, Edyta Anna Dobrychłop-Amrogowicz, otworzyła imprezę uroczystą przemową, w której podkreśliła, jak istotnym i wbrew pozorom trudnym jest zawód hotelarza.

Dzień Hotelarza w ZS Drezdenko/ Fot. Inga Wojas.
Dzień Hotelarza w ZS Drezdenko/ Fot. Inga Wojas.

Następnie reprezentanci każdej ze szkół zmierzyli się z zadaniami przygotowanymi przez nauczycieli oraz uczniów technikum hotelarskiego. Na pierwszy ogień trafił test wiedzy o hotelarstwie, w którym uczniowie musieli wykazać się obeznaniem wśród takich zagadnień jak: poprawny ubiór kelnera, recepcjonisty, etyka pracy hotelarza, cechy dobrego pracownika hotelu oraz jego zadania. Kolejnymi wyzwaniami czekającymi na uczestników „zawodów” były układanie puzzli oraz kreatywne układanie serwetek, przy czym nie zabrakło śmiechów i dobrej zabawy. Na zakończenie uczniom biorącym udział w zabawie zostały wręczone nagrody rzeczowe.

Dzień Hotelarza w ZS Drezdenko/ Fot. Inga Wojas.
Dzień Hotelarza w ZS Drezdenko/ Fot. Inga Wojas.

Drugim elementem wydarzenia były konkurencje skierowane do uczniów naszego technikum hotelarskiego. Potyczki zaczęły się od przystrajania stołów na romantyczną okazję. Uczniowie wykazali się fenomenalnym wyczuciem smaku i stworzyli wspaniały klimat, z którego z pewnością skorzystałaby niejedna para. Niedługo potem młodzi hotelarze zmierzyli się z zadaniami, które wymagały pokładów kreatywności. Należały do nich wykonanie stroju kucharza, kelnera bądź bagażowego materiałów wcześniej przygotowanych przez nauczycieli oraz stworzenie smakowitych przystawek w postaci tartinek. Po zakończeniu wszystkich konkurencji, klasom zostały wręczone certyfikaty.

Dzień Hotelarza w ZS Drezdenko/ Fot. Inga Wojas.
Dzień Hotelarza w ZS Drezdenko/ Fot. Inga Wojas.

Całość wydarzenia uświetniły występy Kai Ferens i Krystiana Milewskiego oraz przepyszny poczęstunek wykonany przez uczniów klasy 4 technikum hotelarskiego.

Inga Wojas